Test za trudnoću predstavlja jednostavno rešenje za sve situacije u kojima vam je neophodno da brzo i pouzdano utvrdite da li ste u drugom stanju. Ovakvi testovi vrlo su jednostavni za upotrebu i, zbog svoje praktičnosti, izuzetno popularni poslednjih godina. Zbog svoje pouzdanosti predstavljaju   odličnu opciju za preliminarno potvrđivanje trudnoće, pre posete ginekologu.

Kako funkcionišu ovakvi testovi?

Testovi za trudnoću predviđeni za kućnu upotrebu funkcionišu vrlo jednostavno – tako što mere nivo HCG-a u urinu. Humani horionski gonadotropin (HCG) predstavlja hormon koji proizvodi posteljica. Njegova karakteristika je da izuzetno brzo prodire u krv i urin, gotovo odmah nakon implantacije oplođene jajne ćelije u sluzokožu materice. 

Ipak, kućni testovi za trudnoću funkcionišu tako što beleže promene u nivou HCG-a tek kada nivo ovog hormona drastično poraste, a to se dešava kasnije. Test za trudnoću sadrži određene reagense koji u kontaktu sa urinom očitavaju rezultate, tačnije utvrđuju postojanje ili nepostojanje hcg-a u njemu. Kod većine testova ovog tipa očitavanje rezultata je vrlo jednostavno i funkcioniše pomoću crtica – jedna crtica označava negativan, a dve pozitivan rezultat.

Pouzdanost kućnih testova za trudnoću

Kada se radi o pouzdanosti ovakvih testova, ključan je momenat u kom se testiranje obavlja. Kao što smo već rekli, HCG je prisutan u urinu brzo nakon začeća – već nakon nedelju dana, određena količina ovog hormona biće prisutna. Ipak, ta količina najverovatnije neće biti dovoljna za pouzdano utvrđivanje trudnoće – velika je verovatnoća da se dobije negativan rezultat čak i ako jeste u drugom stanju. Ukoliko se testiranje obavi na dan očekivane menstruacije, šanse da se očita pouzdan rezultat su oko 90%, dok su nedelju dana nakon očekivane menstruacije oko 97%. 

Važno je znati i to da su lažno pozitivni rezultati veoma retki, dok se isto ne može reći i za lažno negativan rezultat – ovakav rezultat može se pojaviti ukoliko se ne ispoštuju uputstva navedena na testu, ili ukoliko je, na primer, nivo HCG-a iz nekog razloga mali.

Takođe, i osteljivost ovakvih testova može jako da varira. Što je test osetljiviji, veća je i verovatnoća da nešto ranije ipak pokaže pouzdan rezultat. Osetljivost testa za trudnoću odnosi se na  njegovu sposobnost da očita i niže nivoe HCG-a u urinu. 

U svakom slučaju, važno je i koristiti pouzdane i proverene testove. Jedan takav jeste i test za trudnoću babyrapid hcg pločica. Ovaj test za rano utvrđivanje trudnoće, prema laboratorijskim i potrošačkim kliničkim studijama, garantuje pouzdanost u čak 99% slučajeva. 

Na šta još treba obratiti pažnju?

Kao što smo već pomenuli, najsigurnije je test obaviti od dana očekivane menstruacije, pa nadalje, kako biste bili sigurni u pouzdanost rezultata. Neophodno je pažljivo proučiti uputstvo i strogo ga se pridržavati kako biste izbegli pomenuti lažno negativni rezultat. Obratite pažnju i na rok trajanja testa koji planirate da upotrebite. Preporuka je i da se test obavi testiranjem prvog jutarnjeg urina, jer je tada nivo HCG-a očekivano najveći. 

Ukoliko ste već u drugom stanju – čestitamo! Preporučujemo da pogledate šta sve nudi apoteka online za trudnice, mame i bebe. Naš favorit među proizvodima za trudnice svakako je elastični pojas za trudnice koji pruža dodatnu podršku stomaku u toku trudnoće. Upotrebom ovakvog pojasa smanjuje se pritisak na leđne mišiće, a zahvaljujući materijalu od kog je izrađen, koža može da diše i sam pojas ne predstavlja dodatno opterećenje. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *