Nažalost danas problem neplodnosti pogađa jako veliki broj parova. Kod nekih žena trudnoća dolazi spontano, bez napora i mnogo planiranja dok za druge predstavlja dug i iscrpljujući proces koji je dodatno otežan neuspešnim pokušajima i skupim intervencijama. Studje pokazuju čak da jedan od šest parova ima problem sa plodnošću.

Odlična vest je da vi danas prirodnim načinima možete povećati plodnost pa samim tim i doći do željene trudnoće. Zdrava ishrana i životni stil su na prvom mestu. Ukoliko želite da ostanete trudni preporuka je da već odmah pređete na zdrav način ishrane i stil života koje će isključivati stres i nervozu. 

Zdrava ishrana

Antioksidansi mogu povećati plodnost kako kod žena tako i kod muškaraca. Do njih dolazimo putem hrane ili ih sam naš organizam stvara. Osovni cilj antioksidansima u našem organizmu jeste da deaktiviraju slobodne radikale u našem telu. Svima je manje više poznato da su slobodni radikali nestabilni molekuli koji mogu prouzrokovati oštećenja naših ćelija. Srećom naš organizam se neprestano regeneriše pa tako se i ćelije obnavljaju, jedne odumiru, druge ih zamenjuju, ali ono što generalno može uticati na zdravlje svih ćelija jeste upravo hrana bogata antioksidansima ili njihovi suplementi. Antioksidanse ćemo pronaći u hrani, posebno u voću i povrću, orašastim plodovima, žitaricama. Neki vitamini predstavljaju efikasne antioksidanse, izvdvojićemo vitamin E i C. 

Ako do sad niste imali naviku da lepo doručkujete sada je je vreme da je promenite jer jak doručak može uticati na to da pospešite plodnost. Preporuka je da za doručak jedete jaja jer ona su puna vitmina B, zatim zeleno povrće jer ima puno folata, kao i mahunarke  i orašasto voće. Takođe konzumirajte žitarice, pomorandže, jagode i punomasne mlečne proizvode. Putem zdrave hrane mi možemo uneti dosta važnih nutrijenata koji su i te kako bitni pre same trudnoće a i za vreme trudnoće. Međutim uzimanjem pojednih vitaminskih suplemenata poput folne kiseline Solgar folacin takođe jako je bitno. Kod trudnica i žena koje žele da ostanu trudne unos folne kiseline je preko potreban, pre svega zbog pravilnog razvoja ploda. Ono što je bitno napomenuti jeste da naš organizam nije u stanju da  sam sintetiše folnu kiselinu pa iz tog razloga je neophodno da je uzimamo u vidu suplemenata.

Gvožđe je nezaobilazno kada je u pitanju formiranje i funkcionisanje ćelija. Svima je poznato da nizak nivo gvozđa dovodi do anemije, a anemija može prozurokovati neplodnost. Istraživanja su pokazala da uzimanjem suplemenata gvozđa smanjujemo rizik od neplodnosti. FerriMore kapsule sadrže lipozomalno gvozđe i preporučuje se kod anemije a usput doprinosi normalnom funkcionisanju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. 

Zdrave masnoće su važne i svakako doprinose plodnosti, trans masti ne. Obično se povezuju sa ovulatornim problemima. Na trans masti često nailazimo u margarinima, prženoj i industrijski prerađenoj hrani. Ako želite da pospešite plodnost umesto trans masti uzimajte namernice kao što su sir, avokado, crna čokolada, kokosovo ulje, puter, orašasto voće, svinjsku mast. 

Izbegavajte rafinisiane šećere koje se obično nalaze u slatkišima, belom hlebu, u prerađenim proizvodima od žitarica, beloj pasti kao i belom pirinču.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *