Svako od nas je bar jednom osetio na svojoj koži posledice i simptome lošeg varenja, a mnogi se sa ovim problemom susreću iznova i iznova. Stručni naziv ovog stanja je dispepsija – nastao od grčkih reči dys (loše) i peptein (varenje), pa i bukvalno preveden znači „loše varenje“. U pitanju je bol, odnosno nelagoda u gornjem delu stomaka, često praćen i drugim simptomima poput nadimanja, gorušice, gasova i tome slično. 

Šta najčešće dovodi do dispepsije?

Uzroci ovakvih pojava mogu biti organski i funkcionalni. Kada se eliminišu neka ozbiljnija oboljenja, čiji je uzrok organski, kod većine ljudi koji pate od problema sa varenjem radi se o funkcionalnoj dispepsiji gde uzrok često ostaje nepoznat, ali su tegobe poput bola u stomaku, nadimanja, viška kiseline, mučnine itekako prisutne. Prema nekim istraživanjima, dispepsija je prisutna kod čak 40% ljudi. Nakon glavobolje, ovo je najučestalija boljka od koje pati zaista veliki broj ljudi.

U borbi sa ovom stanjem, veoma korisnim su se pokazali i različiti biljni čajevi kao što je čaj od nadzemnog dela hajdučke trave – Institut Josif Pančić. Naravno, važna je redovna upotreba, kako bi nakon određenog vremena došlo do poboljšanja.

Hrana kao uzrok dispepsije

Čest uzrok pojave dispepsije jeste i hrana. Ona na najrazličitije načine može iziritirati želudac i dovesti do problema sa varenjem, praćenih brojnim neprijatnim simptomima. Hrana može izazvati i zapaljensku reakciju u delu, ili na čitavoj površini sluzokože želuca i creva, a može i oštetiti organe za varenje. Uzroci ovoga mogu biti različiti – prevelike količine hrane, loš sastav, zdravstvena neispravnost…

Preterana količina hrane će vrlo lako iziritirati želudac i opteretiti organe za varenje, pre svega zbog njihove nesposobnosti da proizvedu dovoljno sokova za varenje kako bi čitava uneta količina hrane bila  adekvatno obrađena. Ovo posledično dovodi do gasova koji rastežu zid debelog creva i tako stvaraju bol i  nadutost koji se šire na čitav stomak.

Kada je u pitanju sastav hrane, organi za varenje se mogu preopteretiti kao i kada je preterana količina u pitanju. Ovo, naravno, u slučaju da je sastav pogrešan – loša kombinacija hranljivih sastojaka (koji odvojeno ne bi pravili probleme, kao na primer kombinacija krompira i mesa ili kafe i mleka), ili satojci koji određenoj osobi ne prijaju ili ih loše podnosi, poput glutena, laktoze itd, pa se javljaju alergijske reakcije ili intolerancija na određene sastojke.

Simptomi dispepsije

Kada je u pitanju organska dispepsija, simptomi mogu biti vrlo ozbiljni, jer su svakako u pitanju teža oboljenja – nagli gubitak telesne mase, anemija, otežano gutanje, učestalo povraćanje… I to su svakako  simptomi koji predstavljaju alarm za uzbunu i zahtevaju hitnu posetu lekaru.

Kod funkcionalne dispepsije, gde je uzrok znatno benigniji, simptomi mogu biti vrlo tazličiti i kretati se od bolova u gornjem delu stomaka, mučnine, gorušice, do pojave gasova, problema sa stolicom i povremenog povraćanja. I u ovakvim slučajevima je poželjna konsultacija sa lekarom opšte prakse, koji će po potrebi uputiti i na gastroenterologa, a nikako se ne preporučuje uzimanje lekova „na svoju ruku“, čemu je, nažalost, sklon veliki broj ljudi.

Ipak, ono što  možemo uraditi sami jeste da maksimalno povedemo računa o tome šta unosimo u svoj organizam – izbegavanje nezdrave hrane i prejedanja, izbegavanje alkohola i previše začinjene hrane…

Pored već pomenutih čajeva, i određeni preparati na prirodnoj bazi, kao što je Flobian, mogu olakšati tegobe sa varenjem i pružiti olakšanje.

U svakom slučaju, poseta lekaru se preporučuje, ali je neophodna i eliminacija loših navika, a ujedno i usvajanje zdravih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *