Bliži nam se vreme odmora i dužih boravaka na suncu. Mnogi od nas raduju se vremenu provedenom na plaži i preplanulom tenu. Ipak, ono na šta nikako ne smemo zaboraviti jeste zaštita kože od sunca, jer, nažalost, koliko god ga voleli i uživali u njemu, sunce nam je poslednjih decenija sve manje prijatelj, a štetne posledice koje može izazvati po zdravlje naše kože sve su brojnije.

Kako sunce utiče na kožu?

Štetni uticaj sunca ispoljava se kroz UVA i UVB zrake koji imaju veoma nepovoljno dejstvo na našu kožu. Posledice prekomernog izlaganja ovakvom zračenju mogu biti brojne i veoma ozbiljne. U poslednjih nekoliko decenija oštećenja ozonskog omotača postala su takva da je količina sunčevog zračenja koja dolazi do zemlje višestruko povećana. Sve to čini prekomerno izlaganje suncu izuzetno nebezbednim, pa je adekvatna zaštita poput kreme za sunčanje postala apsolutno neophodna. 

Ipak, ne treba zaboraviti i da umereno izlaganje sunčevim zracima, u doba dana kada su UVA i UVB zraci nešto slabiji, može biti i veoma delotvorno – obezbeđuje nam vitamin D neophodan za pravilno funkcionisanje čitavog organizma, a utiče i na mentalno zdravlje i popravlja raspoloženje. Dakle, benefite toplih sunčevih zraka treba koristiti, ali pametno.

Štetni uticaji sunca

Kada je reč o štetnim uticajima sunca, kao što je već pomenuto, zahvaljujući oštećenom ozonskom omotaču, oni su veoma brojni. Ukoliko govorimo o najtežim posledicama koje nastaju usled prekomernog izlaganja suncu, poslednjih godina zabeležen je porast najtežih oboljenja kože poput melanoma, kao i nemelanomskih tumora kože, a beleži se i povećan broj očnih oboljenja, poput katarakte. 

Pored ovih težih posledica, nije zanemarljiv ni uticaj koji sunce ima na sam izgled naše kože, a naročito na lice. Brojne su promene koje neadekvatno i nebezbedno izlaganje sunčevim zracima može izazvati – pojava pegica, hiperpigmentacija, isušivanje kože, pojava bora, pa i prevremeno starenje kože. Stoga je od nemerljivog značaja zaštititi kožu na pravi način. Kada je lice u pitanju, proizvodi sa visokim zaštitnim faktorom su nezamenljivi. Kvalitetne kreme za sunčanje za lice su neophodne.

Nega i zaštita i tokom zime

Iako je sasvim nesporno da su štetni UVA i UVB zraci najjači tokom letnjih meseci, nije zanemarljiv ni njihov uticaj tokom ostatka godine. Kada uzmemo u obzir i činjenicu da koža ubrzano stari pod dejstvom sunčevih zraka onda je jasno da je krema za sunčanje nešto što ne smemo zaboraviti čak ni tokom jeseni i zime. Ovo se, naravno, odnosi na kremu za sunčanje za lice. Kvalitetni proizvodi ovog tipa, sa visokim zaštitnim faktorom pružiće licu potrebnu zaštitu, ali i negu, čuvajući ga od neželjenih pojava koje preterano izlaganje sunčevim zracima  može izazvati.

Dečija koža i sunce

Kada su u pitanju deca, čitava priča oko štetnog i prekomernog izlaganja suncu postaje još ozbiljnija. Jasno je da ne možemo, a i da ne treba da ih sprečavamo da provode vreme napolju, da se igraju u parku, ili da uživaju na plaži i brčkaju se u moru. Ipak, kada se radi o nežnoj i osetljivoj dečijoj koži (naročito kada su bebe i mala deca u pitanju) neophodno je zaista ozbiljno povesti računa o vremenu koje će provesti na suncu, kao i o delu dana u kom će mu biti izloženi. Preporuka je da se boravak na suncu izbegava u periodu između 10 i 16h kada su UVA zraci najvećeg intenziteta, a naravno, neophodna je i adekvatna zaštita u vidu odgovarajućih preparata sa visokim zaštitinim faktorom, kao što su kreme za sunčanje za bebe i decu koje će na najefikasniji način štititi nežnu dečiju kožu.

Dakle, zaključak je da od sunca ne možemo, a i ne treba da bežimo, ali da mu se u svakoj situaciji moramo izlagati pametno, kako bismo iskoristili sve njegove benefite, a rizik od štetnih posledica sveli na minimum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *