Vreme je godišnjih odmora i putovanja i želite da sve pripremite na vreme kako ne bi došlo do nekih nepredviđenih situacija. Pored stvari koje planirate da ponesete, dokumenata, jedna od bitnijih stvari je i putna apoteka. Bilo da putujete sami, sa decom, prijateljima, putna apoteka je nezaobilazna. Ako niste sigurni šta je to sve što bi trebalo poneti sa sobom od lekova, ostanite sa nama i saznajte. 

Jedna od prvih stvari koje bi trebalo spakovati jeste zdravstvena knjižica ili putno osiguranje ako putujete u inostranstvo. Odmah zatim svoju priručnu apoteku. Nemojte vaditi lekove iz svojih originalnih pakovanja, neka ona ostanu kao i uputstvo za upotrebu sa naravno pre toga prekontrolisanim rokom trajanja. Isto pravilo važi i za hroničnu terapiju koju pacijent koristi svaki dan i nosi sa sobom na putovanje. Putna apoteka treba da se sastoji od lekova za neželjene situacije, i sada ćemo te lekove pobrojati ovde. 

Jedna od čestih stvari koja se javlja kod ljudi prilikom vožnje jeste mučnina. Zato uvek treba imati pored sebe lekove protiv mučnine. Jedan od njačešćih u te svrhe jeste dimigal. Takođe lekovi protiv bolova i povišene temepature su obavezne. Bile one u obliku tablete ili šumećih tableta za odrasle Ili u obliku sirupa i čepića za decu. Svakako teba spakovati i lekove protiv proliva i stomačnih tegoba ali i lekove za obnavljanje crevne flore koje suštinski mogu koristiti i deca i odrasli. Uzmite u obzir da uz ove lekove morate koristiti i rastvor za nadoknađivanje tečnosti. U slučaju akutnih ili putničkih dijareja super se pokazao probiotik Bulardi. Ovaj probiotiksastoji se od probiotskke kulture Saccharomyces boulard, kvasnice koja blagotvorno deluje na zdravlje i uopšte funkciju crevne flore. U putnu apoteku ne bi bilo lose uvrstiti i lekove protiv zatvora. 

Pandemija nam jeste nametnula svakodnevno korišćenje raznih sredstava za dezinfekciju ali i mimo toga uvek bi trebali imati kraj sebe jedan od sprejeva kojim bi mogli dezinfikovati ruke. Pored toga nam je potreban sprej ili tablete za dezinfekciju usta i grla kao i nešto što će nam biti od prve pomoći pri peckanju i bolu u grlu ali i kašlja. Ukoliko imate alergiju svakako trebate nastaviti sa terapijom po preporuci lekara upravo na način kako je propisano. 

Ova putna apoteka može se koristiti kako leti tako i zimi. Svakako da postoji velika razlika ako ste na moru ili zimovanju na planini u smislu da će vam leti biti potrebne i kreme sa visokim zaštitnim faktorom kao i losioni posle sunčanja ali i sredstva protiv ujeda komaraca kao i ona nakon ujeda. Kada govorimo o zimskoj apoteci tu imamo prevashodno lekove za ublažavanje  prehlade svejedno da li u obliku tableta ili kesica ali i kapi za nos. Antiobiotike ne treba koristiti bez prethodne konsulatacije sa doktorom.

Toplomer ali i vlažne maramice su takođe deo putne apoteke tako da na put svakako nositi i ovo. Pre samog putovanja proverite informacije vezane za samu zemlju gde putujete u snislu koja je količina lekova dozvoljena za poneti preko granice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *