Sa dolaskom letnjih meseci sve više smo izloženi sunčevim zracima. Sezona je godišnjih odmora koje mnogi provode na plažama, pored mora, reke ili jezera – potpuno je svejedno, sunce jednako greje. Isto tako, ne treba zanemariti ni njegov uticaj kome smo svakodnevno izloženi, tokom šetnje, na putu do škole, posla…

I koliko god uživali u lepom vremenu i toplim sunčevim zracima, ne smemo zaboraviti na negativne aspekte izlaganja suncu. 

Koji su to nepovoljni uticaji izlaganja suncu?

Pre svega, važno je napomenuti da je u poslednjih nekoliko decenija ozonski omotač poprilično oštećen , a to je posledično dovelo do toga da više ne možemo tako bezbrižno uživati u sunčevim zracima. Količina sunčevog zračenja koja stiže do površine zemlje, zahvaljujući oštećenom omotaču, sada je višestruko povećana i to, nažalost, ima mnogobrojne negativne posledice. Štetno UVA i UVB zračenje može dovesti do brojnih neželjenih posledica od kojih su najteže pojava melanoma, kao i nemelanomskih tumora. Tu su i brojne manje teške posledice, koje svakako nisu zanemarljive, kao što je pojava katarakte, različitih problema sa kožom, pojava pega, hiperpigmentacije i tako dalje.

Takođe, nepravilno i dugotrajno izlaganje suncu dokazano dovodi do preranog starenja kože, njenog isušivanja, pojave bora…

Pozitivni aspekti izlaganja sunčevim zracima

Sa druge strane, umereno i odgovorno izlaganje suncu ima i brojne prednosti. Pre svega, vitamin D koji je neophodan za pravilno funkcionisanje čitavog organizma, najlakše se dobija tokom izlaganja sunčevim zracima. Takođe, nemerljivi su pozitivni efekti koje sunce i lepo vreme imaju na našu psihu. Umereno izlaganje suncu dokazano popravlja raspoloženje. 

Ne treba zaboraviti ni sunčanje i preplanuli ten kome se tokom leta raduje veliki broj ljudi, a naročito žena. Ipak, tokom leta apsolutno ne smemo zaboraviti kreme za sunčanje. Odgovorno izlaganje suncu je jedini način da iskoristimo njegove pozitivne uticaje.

Preparati za sunčanje i nega kože

Kao što smo već pomenuli, pravilno izlaganje sunčevim zracima tokom leta, ali i ostatka godine, podrazumeva upotrebu kvalitetnih preparata za sunčanje sa zaštitinim faktorom, kao što je, na primer, Pronasol melem za sunčanje. Kvalitetni proizvodi za sunčanje imaju, pre svega, funkciju zaštite kože od štetnog UVA i UVB zračenja. Ovakvi proizvodi stvaraju na površini kože zaštitnu barijeru, dok je ujedno i neguju i hidriraju, čineći je mekom i glatkom. Kada je koža dovoljno hidrirana lakše dobija preplanulu nijansu i sprečava se njeno isušivanje i perutanje.

Ipak, nijedan proizvod ovog tipa ne može pružiti stoprocentnu zaštitu i omogućiti vam neograničen boravak na suncu. Umereno izlaganje sunčevim zracima i izbegavanje istih tokom najkritičnijeg dela dana (od 10 do 16h) uz adekvatnu negu i zaštitu jedini je proveren recept za bezbedno uživanje na suncu. Takođe, ne treba ni zaboraviti da je kreme za sunčanje, kao i druge proizvode ovog tipa, neophodno nanositi više puta u toku dana, nakon svakog ulaska u vodu, ukoliko vreme provodite na plaži, ili nakon brisanja peškirom, intenzivnijeg znojenja itd.

Takođe, pored preparata za sunčanje, veoma korisni mogu biti i dodaci ishrani poput Alkakaps Beta Carotene koji organizmu obezbeđuju vitamin A neophodan za dobar vid, rast i razvoj, ali i zaštitu od štetnog UV zračenja. Ovi preparati ujedno i omogućavaju adekvatnu pripremu kože za sunčanje i postepeno dobijanje preplanulog tena, bez alergijskih reakcija.

Uživajte u suncu, ali odgovorno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *