Svima nam je već dobro poznato koliko je nega lica važna. Kako bi lice uvek izgledalo negovano, blistavo i odmorno, neophodno je posvetiti mu potrebnu pažnju. Pravilna nega pre svega podrazumeva da znamo kakve su potrebe našeg lica, a to na prvom mestu znači da odredimo tip kože. Nije svaka koža lica ista, pa tako nisu iste ni potrebe, a ni tip nege. Negu je potrebno prilagoditi potrebama, u zavisnosti od toga da li je vaša koža normalna, masna, suva ili osetljiva. 

Suva, dehidrirana ili osetljiva koža?

Možda zvuči zbunjujuće, ali dehidriranost i osetljivost kože nisu rezervisani samo za tip kože koji definišemo kao suv. Normalna, kombinovana, pa čak i masna koža mogu imati ove simptome u zavisnosti od spoljnih i unutrašnjih faktora kojima su izložene.

Stvari su zapravo vrlo jednostavne – koža je dehidrirana kada joj nedostaje voda i to nema nikakve veze sa tipom kože. Osetljivost se, takođe nevezano za tip kože, može javiti zbog različitih uzroka, kao što su, na primer, neodgovarajući kozmetički proizvodi ili izloženost određenim spoljnim faktorima.

Suva koža lica, sa druge strane, nastaje usled nedostatka lipida. Koža jednostavno ne proizvodi dovoljno masnoće.

Simptomi suve kože lica

Kada je suva koža lica u pitanju, simptomi se najčešće javljaju u vidu osećaja zategnutosti, pa čak i grubosti na dodir, zavisno od stepena suvoće. Česti pratioci ovog tipa kože su i crvenilo, iritacije, svrab, perutanje, pa i ljuspanje. Poznato je da suva koža lica brže stari i da lakše dolazi do pojave bora, pa je pravilna nega neophodna kako bi se to sprečilo, a kreme za lice za suvu kožu su od zaista velikog značaja.

Ono što takođe treba znati, jeste da čak i suva koža lica može biti sklona pojavi bubuljica koje po pravilu vezujemo za masnu kožu, pa ova pojava ne bi trebalo da vas zbunjuje pri određivanju tipa kože i eventualno navodi na pogrešne zaključke. I suva koža može imati akne, a uzrok su najčešće neodgovarajući kozmetički proizvodi, prljavština, zapušene pore.

Kako dolazi do isušivanja kože?

Na pojavu suve kože lica može uticati veliki broj faktora. Ovi faktori mogu biti i spoljni i unutrašnji i jednako su značajni za razumevanje, a potom i sprečavanje ove pojave.

Spoljni faktori vezuju se, pre svega, za uticaj sredine – izloženost suncu, povećano UV zračenje, zagađen vazduh, vetar, hladnoća itd. Pored ovih spoljnih faktora na koje ne možemo mnogo uticati, tu su i neodgovarajuća nega, upotreba pogrešnih proizvoda, pa i često pranje kože koje može dovesti do gubitka lipida.

Kada govorimo o unutrašnjim faktorima, pre svega se misli na određene genetske predispozicije, nepravilnu ishranu, nedovoljno tečnosti, ali i uticaj određenih hormona, pa i starosne dobi.

Šta podrazumeva pravilna nega?

Kao što smo već rekli, pravilna nega kože pre svega podrazumeva da koristimo odgovarajuće proizvode – prilagođene tipu kože. Kada su u pitanju spoljni faktori sa negativnim uticajem, ne možemo učiniti mnogo toga, ali možemo svom licu obezbediti proizvode kao što su Eucerin kreme za lice koji će uticaj ovih faktora ipak držati pod kontrolom. 

Što se unutrašnjih faktora tiče, ono na šta definitivno možemo uticati jesu pravilna ishrana i unošenje dovoljne količine tečnosti, vode pre svega. Hrana bogata mineralima i vitaminima, kao i sveže voće i povrće koji obezbeđuju hidrataciju na prirodan način će u značajnoj meri eliminisati sve neprijatne simptome karakteristične za suvu kožu lica. Ukoliko tome dodamo i pravilnu spoljašnju negu u vidu kvalitetnih proizvoda i preparata, možemo računati na to da ćemo dugo zadržati mladalački i negovan izgled lica.