Pojačano opadanje kose kod žena može biti relativno čest problem. Međutim, ukoliko traje predugo i kvalitet kose se značajno smanjuje, za većinu žena to je i veliki estetski problem koji može značajno uticati na samopouzdanje. Ono što je pre svega bitno, jeste utvrđivanje uzroka opadanja kose, pa je konsultacija sa lekarom neophodna ukoliko je ovaj problem izražen.

Sezonsko opadanje kose

Svakodnevno opadanje kose zapravo je potpuno normalna pojava. U proseku, oko pedeset do sto vlasi kose izgubimo svakog dana. Ove brojke možda zvuče zastrašujuće, međutim, s obzirom na to da prosečno posedujemo oko sto hiljada vlasi, ovo je uobičajena pojava. 

Kada govorimo o sezonskom opadanju kose, ovi brojevi mogu biti i nešto veći, ali ni to ne bi trebalo da bude razlog za brigu, jer je sezonsko opadanje takođe normalna pojava, prisutna tokom proleća i jeseni.  Ovi periodi pojačanog opadanja kose u proseku traju od četiri do šest nedelja, što umnogome zavisi i od zdravlja celokupnog organizma, ali i kvaliteta kose. Nakon ovih perioda, rast kose vraća se u svoj uobičajeni ritam. U ovom periodu preporučljivo je da koristite šampon protiv opadanja kose.

Ipak, može se desiti da kosa nastavi da opada i nakon ovog perioda, odnosno, možete primetiti da opadanje vaše kose zapravo nema veze sa godišnjim dobom i uobičajenom sezonom opadanja. Tada je potrebno konsultovati se sa lekarom i obaviti potrebne analize kako biste utvrdili uzrok ove pojave i sprečili njeno dalje napredovanje.

Ostali uzroci opadanja kose

Kada govorimo o ostalim uzrocima opadanja kose, oni mogu biti brojni, a ponekad nisu previše očigledni, pa treba dobro obratiti pažnju. Pre svega, pojačano opadanje kose može biti povezano sa postojanjem određenih bolesti kao što su različita oboljenja štitne žlezde, lupus, bolesti jetre, bolesti bubrega, psorijaza i dermatitis.

Uzrok opadanja često može biti povezan i sa trudnoćom, kao i menopauzom. Dakle, vrlo često uzrok ove pojave leži u određenim hormonskim promenama koje mogu biti najrazličitijeg porekla.

Još jedan čest uzrok opadanja kose jeste i stres. Dugotrajna i česta izloženost stresu, traumatične situacije, ali i anksiozni poremećaji mogu dovesti do opadanja kose, pa i do njenog naglog gubitka.

Genetske predispozicije takođe imaju značajnu ulogu kod opadanja kose. Nasledni faktor ne treba zanemariti – vrlo je moguće da se problem opadanja kose javi ukoliko u porodici već postoji istorija ćelavosti.

Šta je alopecija?

Alopecija podrazumeva svako opadanje kose koje se javlja u meri koja je veća od uobičajene. Takođe, alopecija je pojam koji se koristi za gubitak dlaka i sa drugih delova tela, ne samo sa glave. Opadanje kose može biti ravnomerno, ali može obuhvatiti i samo određene delove glave. 

Ova pojava je česta kod starijih osoba, ali su joj svakako podložni i mlađi. Uzroci, kao što smo već rekli, mogu biti brojni, a konsultacija sa lekarom je neophodna.

Prevencija opadanja kose

Kada eliminišete ozbiljnije uzroke opadanja, a problem je i dalje prisutan, postavlja se pitanje šta još možete da učinite kako biste umnajili ovaj problem.

Pre svega, obratite pažnju na ishranu – neophodno je unositi u organizam namirnice bogate vitaminima i mineralima, kao što su cink, selen, gvožđe, vitamini A, B12, C, D… Pored toga, važna je i nega spolja. Obratite pažnju na proizvode koje koristite za negu kose. Izbegavajte teške i agresivne šampone za kosu i birajte kvalitetne preparate, kao što je npr. Parusan šampon, koji će je negovati na pravi način.

Trudite se da eliminišete stres u najvećoj mogućoj meri, jer on je jedan od većih uzročnika ove pojave. Izbegavajte da kosu često nosite vezanu u rep ili punđu, jer to kosi nikako ne prija, a pokušajte i da smanjite upotrebu fena, prese za kosu, figara…