Jesen je uveliko tu, a sa njom i sezona prehlada i virusa čija se pojava intenzivira sa dolaskom hladnijih  meseci. Promenljivo vreme, hladnoća, ali i češći boravak u zatvorenim prostorima faktori su koji doprinose češćem razboljevanju, kao i bržem i lakšem širenju virusnih infekcija. Ipak, činjenica je da u ovoj priči imunitet ima glavnu ulogu, jer sve prethodno pomenuto u velikoj meri gubi značaj ukoliko je organizam u stanju da se izbori sa izazovima, a to je moguće jedino ako je imunitet dovoljno jak.

Šta je imuni sistem?

Imuni sistem predstavlja najvažniji odbrambeni sistem našeg organizma. Zahvaljujući njemu i zavisno od toga koliko je jak, organizam uspeva da odbije različite „napade“ – bez imunog sistema bili bismo izloženi najrazličitijim i mnogobrojnim faktorima koji sprečavaju normalno funkcionisanje organizma i, uopšteno, imaju negativan uticaj na zdravlje. 

Najjednostavnije rečeno, imunitet predstavlja sposobnost organizma da se odbrani. Snažan imunitet efikasno će braniti organizam od najrazličitijih bolesti, bakterija, virusnih infekcija, ali i od svih mogućih štetnih, kako bioloških , tako i hemijskih materija.

U jačanju imuniteta mogu pomoći i preparati poput MaxMedica Imuno C Plus koji efikasno jačaju imuni sistem i štite organizam od infekcija.

Vrste imuniteta

Postoje dve vrste imuniteta koje svako od nas poseduje. U pitanju su urođeni, odnosno prirodni, nespecifični imunitet i stečeni, odnosno adaptivni, specifični imunitet. Ove dve forme imuniteta čine jedinstven sistem za odbranu organizma od najrazličitijih negativnih i štetnih pojava. 

Faktori koji negativno utiču na imunitet

Brojni su faktori čiji uticaj može imati negativno dejstvo na imuni sistem. Glavna pitanja koja treba da postavimo kako bismo imali uvid u stanje našeg organizma odnose se na to kakav život vodimo. Koliko smo izloženi stresu? Kako se hranimo? Koliko obraćamo pažnju na fizičku aktivnost? Da li pušimo i pijemo alkohol?

Dakle, svi ovi negativni faktori suštinski se mogu podvesti pod jedan pojam – kvalitet života. Od kvaliteta života koji vodimo u velikoj meri zavisi i sposobnost našeg organizma da se odbrani. 

Kako se imunitet menja sa godinama?

Godine svakako predstavljaju još jedan faktor koji je od uticaja na naš imunitet. Starenjem kapaciteti za  odbranu organizma neminovno opadaju, a imunitet slabi. Ipak, srećna okolnost je što se „ulaganje“ u imunitet isplati, pa tako ukoliko tokom mladosti povedemo računa o načinu života i eliminišemo u što većoj meri faktore koji negativno utiču na zdravlje, možemo računati da ćemo i u starosti imati dobar imunitet koji će biti sposoban da čuva organizam u dovoljnoj meri. 

Imunitet i ishrana

Hrana koju konzumiramo može značajno uticati na imunitet. Izbor namirnica u velikoj meri može odrediti u kom smeru će ići odbrana organizma onda kada se on suoči sa nekom od pretnji. Hrana može jačati, ali i slabiti naš organizam, pa je tako sve stvar izbora koje svakodnevno pravimo.

Nezdrava hrana „obogaćena“ aditivima i veštačkim aromama, kao i hrana bogata šećerima svakako olakšavaju bakterijama i virusima da pronađu put do našeg organizma.

Ipak, ukoliko obratimo pažnju na namirnice koje svakodnevno unosimo u organizam i odaberemo one koje su bogate antioksidansima, vitaminima i drugim hranljivim materijama, učinićemo pravu stvar za imunitet i omogućiti organizmu da se odbrani od svih štetnih uticaja. Pored zdrave ishrane, u jačanju imuniteta mogu nam pomoći i određeni prirodni preparati i dodaci ishrani kao što su Ecomer kapsule

Ovakvi preparati, u kombinaciji sa kvalitetnom ishranom, mogu poboljšati stanje našeg organizma i ojačati imunitet.