Gotovo svi će se složiti sa tvrdnjom da je dojenje bebe najbolji način ishrane. Nebrojene su prednosti ovog vida hranjenja. Pored toga, dojenje doprinosi razvijanju bliskosti između majke i bebe i idealan je način za razmenu nežnosti – dakle, funkcija dojenja nije samo u ishrani. 

Ipak, mnogo je razloga zbog kojih dojenje nije moguće, a oni mogu biti vezani kako za majku, tako i za bebu. Ukoliko razlog nemogućnosti dojenja nije u nedostatku mleka, izmlazanje može biti efikasan način da beba ipak dobije majčino mleko.

Gotovo odmah nakon što je porođaj završen, mleko će početi da se stvara. Kolostrum je prvo mleko koje se javlja nakon porođaja. Na samom početku radi se o maloj količini mleka koja je za bebu ipak dovoljna. 

Izmlazanje mleka

Dok traje period laktacije, možete se susresti sa različitim situacijama u kojima će izmlazanje mleka biti najefikasnije rešenje. Nekada se to čini jer je najkorisnije, a nekada jer je jedino moguće rešenje. Izmlazanje mleka pruža mogućnost da uprkos nemogućnosti dojenja beba ipak dobije potrebnu količinu majčinog mleka i bude efikasno nahranjena.

Kada je najbolje početi sa izmlazanjem mleka?

Ukoliko je beba rođena u punom terminu i dojenje je započeto normalno, preporuka je da sa izmlazanjem mleka sačekate nekoliko nedelja kako bi se dojenje potpuno uspostavilo i ustalilo.

Sa druge strane, situacija je drugačija ukoliko je beba prevremeno rođena ili je prisutan neki zdravstveni problem. U tom slučaju, sa izmlazanjem treba početi što pre – već u prvim satima nakon porođaja.

Različiti su razlozi zbog kojih izmlazanje može biti povremeno potrebno. Međutim, ukoliko je izmlazanje jedini način za ishranu bebe, obavljajte ga onoliko redovno koliko biste i dojili bebu. Ne zaboravite da što više mleka izmlazate (ili što više dojite bebu), mleka će više i biti. Mleko se izmlaza kako bi se njegovo stvaranje podstaklo, očuvalo, ili uvećalo.

Koji su najčešći razlozi izmlazanja mleka?

Kao što je već pomenuto, izmlazanje se pre svega obavlja kako bi se stvaranje mleka podstaklo. Izmlazanje je neophodno ukoliko je u pitanju prevremeno rođena beba ili beba koja slabije sisa, teže se privikava na dojku itd, zatim ukoliko je prisutan neki zdravstveni problem kod bebe.

Dojenje može biti neizvodljivo i zbog razloga koji se tiču majke, a ti razlozi najčešće su zastoj mleka, blokirani mlečni kanali, bolne bradavice, upala dojki…

Ponekad dojenje može biti i privremeno prekinuto, na primer zbog nekog zdravstvenog stanja kojem je majka izložena, ili zbog njene trenutne odsutnosti. U takvim slučajevima neophodno je redovno obavljati izmlazanje kako bi se laktacija održala.

Kako pravilno izmlazati mleko?

Izmlazanje se može obaviti ručno ili pomoću pumpice za izmlazanje mleka. Ručno izmlazanje je najčešće korišćen metod pražnjenja dojki i to je veština koja se uči. U pitanju je jednostavan postupak koji ne zahteva nikakvu posebnu opremu. Tehniku izmlazanja će vam najbolje objasniti pedijatrijska sestra ili neko drugo stručno lice. Ukoliko izmlazanje obavljate češće, upotreba pumpice za izmlazanje je verovatno praktičnije rešenje.

Poželjno je nekoliko minuta pre početka izmlazanja držati tople obloge na grudima. Tokom izmlazanja je potrebno vršiti masažu dojke kako bi se isticanje mleka olakšalo. 

Kao što smo rekli, postupak je jednostavan i potrebno je samo malo veštine i volje za postizanje najboljih rezultata.