Visok krvni pritisak koji nije pod kontrolom značajno može povećati rizik od nastanka srčanog i moždanog udara, ali i mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Statistike govore da gotovo trećina svetske populacije ima problema sa povišenim krvnim pritiskom. Kada govorimo o procentu onih koji hipertenziju zapravo drže pod kontrolom, brojke su još gore.

Sve ovo su razlozi zbog kojih bi svako domaćinstvo trebalo da poseduje aparat za merenje pritiska, jer govorimo o stanju koje uz praćenje i adekvatnu terapiju apsolutno može biti pod kontrolom i ne mora da izazove nikakve teže posledice po zdravlje.

Kako odabrati pravi aparat za pritisak?

Prema rezultatima brojnih istraživanja, redovno merenje krvnog pritiska u kućnim uslovima i uredno praćenje njegovih vrednosti može značajno doprineti kontrolisanju povišenog krvnog pritiska i smanjiti rizik od nastanka drugih zdravstvenih problema povezanih sa ovim stanjem. Zbog toga je veoma važno  odabrati pravi uređaj – onaj koji će na najbolji način zadovoljiti vaše potrebe u kućnim uslovima.

Kada govorimo o aparatima za kućnu upotrebu, najvažnije je da oni budu jednostavni za upotrebu – takvi da ih svako može koristiti bez bilo kakvih poteškoća. Takođe, ovakvi aparati za merenje pritiska podrazumevaju da vam nije potrebno nikakvo posebno znanje, kao ni bilo kakvo medicinsko predznanje. Uz praćenje par jednostavnih uputstava može ih koristiti svako.

Pre svega, potrebno je napraviti izbor između digitalnog i ručnog aparata za merenje pritiska.

Digitalni aparat za merenje pritiska

Zbog svoje jednostavne upotrebe, digitalni aparat zapritisak uglavnom predstavlja prvi izbor za najveći broj ljudi. U odnosu na ručni aparat za merenje pritiska, upotreba digitalnog aparata definitivno je jednostavnija – sve što je neophodno jeste pritiskanje odgovarajućeg tastera koji će pokrenuti aparat i već kroz nekoliko sekundi vam prikazati na displeju rezultate merenja.

Još jedna velika prednost ovakvih aparata jeste i to što pored samog merenja i evidentne jednostavnosti za upotrebu, nude i brojne druge opcije, zavisno od modela za koji se odlučite – te opcije mogu biti automatsko merenje broja otkucaja srca, indikator za pravilno postavljanje manžetne, kao i opcija memorisanja nekoliko poslednjih merenja. 

Jedna od najzanimljivijih i najpraktičnijih mogućnosti koju nude ovakvi aparati novije generacije jeste i  opcija kreiranja više profila – ovo znači da isti aparat može koristiti više osoba i na jednostavan način pratiti i čuvati individualne rezultate merenja. 

Aparat za nadlakticu ili aparat za zglob?

U okviru ovog tipa aparata postoji i podela na aparat za pritisak za nadlakticu i za zglob. Zbog svoje preciznosti, aparat za nadlakticu za većinu ljudi predstavlja bolji izbor.

Aparat za zglob ne preporučuje se za upotrebu osobama starijim od pedeset godina, ali može biti zgodan kao aparat za putovanja ili rezervni uređaj za eventualnu proveru rezultata.

Još jedna prednost digitalnih aparata za merenje pritiska jeste i to što su rezervni delovi za ove uređaje lako zamenjivi i lako dostupni.

Ručni aparat za merenje pritiska

Kao što je već pomenuto, ručni aparati za merenje pritiska nešto su komplikovaniji za upotrebu, iako su i oni, svakako, upotrebljivi u kućnim uslovima. Oni funkcionišu pomoću pumpice i stetoskopa. Zahtevaju koncentraciju, kao i malo prakse, pa zbog svih ovih karakteristika polako izlaze iz upotrebe, makar u kućnim uslovima, a primat preuzimaju digitalni uređaji.