Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih i najizazovnijih poglavlja u životu žene. Osim fizičkih promena koje se dešavaju tokom ovog perioda, žena prolazi kroz duboke promene na psihološkom i emotivnom nivou. U nastavku teksta saznajte koje najvažnije preporuke daje poznati sajt o roditeljstvu. 

Priprema za dolazak bebe i roditeljstvo

Kako se porođaj bliži, pored uzbuđenja i radosti na pomisao da ćete konačno držati svoje dete u naručju, neizostavno će se javiti i brige poput toga da li će sve proći kako treba, da li ćete biti dobar roditelj, da li će beba biti zdrava. To su sve normalne, pa čak i poželjne brige, koje su sastavni deo pripreme za sve što dolazi i odraz buđenja majčinskog instinkta – potrebe da bebu zaštitite i pružite joj najbolje što možete. Ipak, ove brige se ponekad mogu oteti kontroli i prerasti u anksioznost koja vam neće nimalo biti od koristi. Bebo Club daje savete kako da se najbolje pripremite za sve izazove koje roditeljstvo donosi, kako biste uživali u odgajanju deteta i osetili punu radost koju nova životna uloga donosi. 

Edukacija o trudnoći i porođaju

Gotovo sve trudnice osećaju veći ili manji stepen anskioznosti i straha od porođaja. Ali imamo dobre vesti za vas – ako ste dobro upoznati sa svim fazama porođaja i onim što se od vas očekuje tokom ovog procesa, mnogo su veće šanse da čitavo iskustvo bude pozitivno. 

U tom smislu, može vam pomoći pohađanje školice roditeljstva, čitanje knjiga na te teme, kao i razgovor sa drugim roditeljima i medicinskim stručnjacima. Učenje tehnika disanja i opuštanja može pomoći u suočavanju s stresom i anksioznošću kako tokom trudnoće, tako i tokom porođaja.

Uključite partnera

Razgovarajte s partnerom o vašim očekivanjima, vrednostima i roditeljskim stilovima. Otvorena komunikacija pomaže u stvaranju zajedničkog razumevanja o tome kako želite da odgajate svoje dete.

Nađite pravu podršku

Razgovarajte s prijateljima, porodicom ili stručnjacima o svojim osećajima i strahovima. Podela iskustava s drugima može vam pomoći da se osećate manje izolovano i pružiti vam podršku.

Budite otvoreni za promene

Svest o promenama koje donosi roditeljstvo, kako u vezi sa životnim stilom tako i s partnerskim odnosom, može pomoći u lakšem prilagođavanju. Postavljanje realnih očekivanja i otvoren razgovor s partnerom mogu olakšati tranziciju.

Samoprihvatanje

Trudnoća nosi sa sobom različite emocionalne i fizičke promene. Važno je prihvatiti ove promene i fokusirati se na to da su one deo procesa rađanja novog bića, ali i rađanja vas kao roditelja. Održavanje sopstvenih hobija, aktivnosti i vremena za opuštanje može pomoći u očuvanju mentalnog zdravlja. Pronađite balans između brige o sebi i priprema za roditeljstvo.

Negovanje odnosa sa partnerom

Održavanje snažne veze s partnerom je ključno. Razgovarajte o svojim osećajima, strahovima i očekivanjima, podržavajte jedno drugo i zajedno planirajte kako ćete se nositi s izazovima roditeljstva.

Prihvatite pomoć

Razmislite o tome koja će vrsta podrške biti dostupna nakon porođaja. Ovo može uključivati pomoć pri čuvanju deteta, psihološku podršku ili pomoć u kući.

Zapamtite da je očekivanje i traženje pomoći nakon porođaja potpuno normalno i često neophodno.

Odustanite od kontrole

Ako ste navikli da sve držite u svojim rukama i maksimalno organizujete svoje vreme i aktivnosti, savet je da se otvorite ka većoj fleksibilnosti. Roditeljstvo je dinamičan proces, a svako iskustvo je jedinstveno. Prihvatite da se sa detetom planovi mogu promeniti iz dana u dan, nekada iz minuta u minut, i fokusirajte se na radost i ljubav koje roditeljstvo donosi.

Šta će mi sve biti potrebno za dolazak bebe?

Dobro planiranje svega što je u vašim rukama – poput pripreme i čišćenja doma, unapred pripremljenih obroka, organizacija pomoći u kući ili oko bebe, u mnogome će vam pomoći tokom izazovnog vremena koje dolazi. Ne zaboravite da će se fizička veza između vas i bebe nastaviti u prvih nekoliko meseci, kako se beba prilagođava na svet oko sebe. Bebi će značiti puno fizičkog kontakta, a vama će značiti svaki minut odmora i komfora, zdrava ishrana i pomoć oko kućnih poslova. 

Planirajte obroke

Unapred pripremite i zamrznite kuvana jela, kako biste imali spremne kvalitetne obroke onda kada ne stižete da pripremite sveže.  

Organizujte veliko spremanje

Temeljno čišćenje tepiha, nameštaja, zavesa i ostalih stvari pre porođaja će obezbediti dubinsku čistoću na duži period. 

Nabavite opremu za bebu 

Stvari koje će vam biti od velike pomoći da brinete o malenom članu porodice uključuju: 

 • Krevetac za bebu sa odgovarajućim dušekom i posteljinom;
 • Pelene i pribor za presvlačenje – tetra, švedske i jednokratne pelene;
 • Odeća;
 • Hranilica;
 • Flačica i pribor za hranjenje;
 • Autosedište;
 • Kolica;
 • Termometar;
 • Higijenski proizvodi: Kupke za bebe, šamponi, sapuni, četka za kosu i štipaljke za nokte su deo rutine higijene;
 • Igračke: Razvojne igračke koje stimulišu bebinu pažnju i čula;
 • Torbica za pelene: Praktična torba u kojoj možete nositi sve potrebne stvari za bebu kada izlazite iz kuće;
 • Elektronski monitor za bebe: Aparat koji vam omogućava da pratite bebu dok spava ili je u drugoj prostoriji.

Osim navedenog, važno je imati i rezervne stvari, poput flašica, cuclica, i dovoljno rezervnih pelena kako biste bili spremni na neočekivane situacije.

Pre nego što kupite opremu, istražujte i razgovarajte sa drugim roditeljima kako biste saznali šta je najviše odgovaralo njihovim potrebama.

Beba tako brzo raste…

Dok se okrenete, vaša beba će biti mališan koji trčkara okolo, smeje se, vrpolji, skače…Između godinu i dve dana starosti, dete se pretvara u pravog malog istaživača. Ovo je vreme kada počinje da hoda, da sve jasnije komunicira sa okruženjem i kada se sve više iskazuju njegove osobenosti, karakter i temperament.   

Nema ništa lepšeg nego pričati i razmenjivati nežnosti sa decom u ovom uzrastu, gledati ih dok se igraju, isprobavaju nove veštine i upoznaju svet. Ali, deca su istovremeno i zahtevna bića, u smislu pažnje, nege i prilagođavanja njihovoj energiji i potrebi za otkrivanjem stvari. 

Iako briga o malom detetu može biti izazovna, radost i ispunjenje koje donosi roditeljstvo su nezamenjivi. Uz podršku i planiranje, većina roditelja uspeva da se nosi sa svakodnevnim situacijama i uživa u lepim trenucima sa svojim malim mališanima. 

Ključni savet za odgajanje deteta ovog uzrasta – imati realna očekivanja i ne ustručavati se od traženja pomoći kada je potrebno. Zapamtite da je važno da brinete o sebi kako biste bili u mogućnosti da pružite najbolju moguću podršku svom detetu.