Prvo što primetimo na nekoj osobi je osmeh. Lep osmeh ostavlja veliki uticaj i  značajno doprinosi formiranju mišljenja o nekome. Značajno utice na pozitivan stav i sud o osobi koju čak i ne poznajemo.

Koliko su lepi zubi značajni za stvaranje pozitivne slike, toliko njihovi nedostaci mogu da obeshrabre, umanje samopoštovanje i samopouzdanje i navedu Vas da skrivate osmeh.  Ukoliko Vas muči to skrivanje osmeha od pogleda drugih preporuka su fasete kao revolucionarno stomatološko estetsko otkriće koje u potpunosti transformiše osmeh od nesigurnog u siguran koji osvaja samopouzdanjem.

Fasete za zube su moderna korektivna stomatološka šminka

Estetska stomatologija danas nudi mnoga rešenja za estetsko korigovanje izgleda zuba, jedno od tih rešenja su fasete za zube. Fasete su neka vrsta korektora za umerene i blage nedostatke zuba. To su ljuspice koje se postavljaju na prednju stranu zuba tako da menjaju njegovu veličinu, boju i oblik.

One se razlikuju od navlaka kojima se rešavaju nedostaci polomljenih i okrnjenih zuba po tome što je  namena faseta da zdrave zube preoblikuju u estetski lepe, a osmeh od nesavršenog dovedu u savršen. Sigurno smo Vas već zainteresovali za ovu stomatološku korektivnu metodu.  U  daljem tekstu pročitajte više o fasetama za zube i zašto su one pravi izbor koji Vam preporučuje i tim stomatologa u poliklinici Panakeia.

Fasete rešavaju mnoge stomatološke probleme

Fasete za zube su fleksibilno stomatološko estetsko rešenje za mnoge probleme zuba počevši od promene njihove boje pa do nekih komplikovanijih. Vremenom se boja zuba menja, pa u nekom momentu postane toliko problematična i opterećujuća da je prihvatljivo svako rešenje za taj problem. Umesto izbeljivanja koje je kratkog veka, postavljanje faseta je dugoročnije rešenje koje uz korigovanje boje zuba, trajno rešava i neke estetske nedostatke poput mrlja na zubima.

Fasete za zube su odlične u rešavanju nekih manjih ortodontskih nepravilnosti poput malo okrnjenih zuba, neravnomernih razmaka i praznina izmedju zuba. Fasete značajno menjaju oblik, veličinu i položaj zuba zato su idealno rešenje za sitne i kratke zube i velike razmake izmedju njih. Koriste se i kada su zubi neuskladjeni, pa i za povećanje volumena zuba, tako se dobija širi i raskošniji osmeh. Sa takvim osmehom izgledaćete sigurno mnogo mladje. 

Kako da odaberete odgovarajuće?

Postoje dve vrste faseta, jedne se rade od kompozita (bele plombe) i druge su keramičke. Kompozitne fasete su brzo rešenje estetskih nepravilnosti zuba, rešavaju se tokom jedne posete stomatologu, tako što stomatolog masu postavlja direktno na prednji deo zuba. Njihova mana je što vremenom menjaju boju usled delovanja hrane i pića. Mnogo bolja verzija faseta su gotove fabričke keramičke fasete za zube.

Iako su fabričke poseduju apsolutnu mogućnost da se potpuno prilagode veličini, obliku i boji vašeg zuba. Što se boje tiče one su potpuno postojane, a struktura bezmetalne keramike od koje se izradjuju savremenom CAD/CAM tehnologijom daje im savršeno prirodan izgled. Ova keramika reflektuje svetlost na isti način na koji to čini prirodan zub. Zbog svih nabrojanih prednosti keramičke fasete su preporuka stomatologa u poliklinici Panakeia. Razvoj keramike izuzetnih estetskih karakteristika omogućio je stomatolozima da zahvaljujući tankim ljuspicama kreiraju potpuno nov osmeh. 

Razlozi zbog kojih su fasete pravi izbor

Najvažniji razlog koji vas vodi ka fasetama kao pravom izboru je taj što one stvarno izgledaju kao pravi zubi. Njima se postiže krajnji cilj estetske korekcije a to je lep osmeh prirodnog izgleda koji će svako s ponosom nositi. Tokom procesa izrade one se maksimalno približavaju izgledu prirodnog zuba. Zbog identičnosti sa prirodnim zubima niko neće primetiti da ih imate. Tako će se nadomestiti svi kozmetički nedostaci Vašeg osmeha bez  malog žrtvovanja prirodne lepote zuba.

One će sa osmeha skloniti nedostatke ali i sve moguće mrlje nastale usled konzumacije raznih pića, čak će zubima pojačati  otpornost na njih. Kako bi delovale što prirodnije keramika od koje se izradjuju je vrlo tanka, ali to ne znači da je slaba, baš suprotno, sastav keramike za fasete je takav da će godinama biti otporne na pucanje i lomljenje. Uz odgovarajuću negu i održavanje, one mogu da traju i 15 godina. Njima nije potrebna dodatna nega već svakodnevno rutinsko održavanje higijene zuba. 

Kako izgleda postupak ugradnje faseta?

Pre ugradnje faseta potreban je detaljan stomatološki pregled  kako bi se utvrdilo stanje zuba i analizirale želje pacijenta. Pacijent se fotografiše, odredjuje se materijal i boja. Pre samog postavljanja faseta postavlja se s model izgleda zuba kada budu završeni. Pacijent ima uvid u izgled, rezultat korekcije fasetama je u potpunosti predvidiv i  nema iznenadjenja na kraju.  Pacijent može da promeni sve što mu se ne svidja.

Modeli služe i lakšoj adaptaciji na novonastalu situaciju. Minimalnom invanzivnom tehnikom skida se gledj po površini zuba, a onda se na prednju stranu u anesteziji  vrši cementiranje fasete za zub.  Krajnji rezultat biće širok i lep osmeh i opšte zadovoljstvo pacijenta.