Ukoliko kod kuće već nemate toplomer i pitate se koju vrstu toplomera izabrati, na pravom ste mestu. Opisaćemo najzastupljenije toplomere i dati vam sve neophodne informacije o njima.

Pre svega složićemo se da je toplomer neophodno imati u svakoj kućnoj apoteci, naročito ako imate ili planirate proširenje porodice. Merenje temperature klinaca i klinceza, u vrtićkom uzrastu je redovno.

Image by: Pexels

Postoji dosta različitih vrsta toplomera, a dele se u dve velike grupe a to su:

Kontaktni toplomeri

Najpouzdaniji toplomeri su svakako kontaktni toplomeri. To su toplomeri kojim se temperatura meri tako što se stave direktno na telo i na taj način dobijamo krajnji rezultat merenja.

Ovde su najpoznatiji i najtraženiji živini toplomeri, koji se iz zdravstvenih razloga i očuvanja životne sredine više ne proizvode. Odličn zamene za živine toplomere su toplomeri sa galijumom koji podsećaju na stare živine toplomere.

Pored ovih toplomera kontaktni toplomeri mogu biti i elektronski. Gde se za samo 15-tak sekundi može očitati temperatura. Ovo je odličan izbor ako se radi o merenju temperature kod dece. Dete svakako neće biti oduševljeno da sedi mirno 3-5 minuta da bi izmerilo temperaturu.

Bezkontaktni toplomeri

Kod bezkontaktnih toplomera sada postoji ogromna ponuda. Sa pojavom pandemije Covid-a 19, potražnja za ovim toplomerima je neverovatna.

Svaka firma i organizacija je bila u obavezi da na vratima svojih prostorija proverava temperaturu zaposlenima, pre ulaska.

Bezkontaktni toplomeri daju informacije o temperaturi gotovo u par sekundi. Neophodno je laserski snop uperiti na čelo osobe i za samo dve do tri sekunde već imate rezultate merenja. Pouzdanost ovih toplomera se dovodi u pitanje, jer za samo par sekundi kasnije mogu očitati malo drugačiji rezultat.

Ovi toplomeri su namenjeni za potrebe brzog merenja većoj količini ljudi. Za decu su takođe odlični za brzu proveru, ali svakako za tačnije merenje savetujemo kontaktne toplomere, koji imaju daleko veću tačnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *