Izbor flašice za bebu može zavisiti od različitih faktora, uključujući uzrast deteta, vrstu hrane koju dete konzumira, preferencije deteta i roditelja. Najbolje flašice za bebe imaju nekoliko važnih funkcionalnosti koje ih razlikuju od ostalih. Mi smo za vas pripremili nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da odaberete pravu flašicu za vašu bebu.

Od kog materijala se prave najbolje flašice za bebe?

Većina flašica je napravljena od plastike. Odlučite se za flašice koje ne sadrže BPA (bisfenol A) i druge štetne hemikalije. Pored plastike, mnoge flašice se prave od stakla. Flašice od stakla su izdržljive i lakše se čiste, ali su teže i sklonije lomljenju. A koje su za vas i vašeg mališana najbolje flašice za bebe to možete znati tek kada vidite kako se beba ponaša prilikom korišćenja.

Oblik, veličina cucle i sistem protiv kolika

Cucla može biti ortodontska (slična obliku bradavice dojke) ili okrugla. Neke bebe radije prihvataju jedan oblik nad drugim, pa možete eksperimentisati da vidite koju cuclu vaša beba voli. Veličina cucle treba biti prilagođena uzrastu deteta. Postoje cucle za novorođenčad, sa užim otvorom za protok mleka, a zatim i sa većim otvorom kako beba raste.

Neki modeli flašica imaju sisteme za smanjenje kolika, koji pomažu u smanjenju gutanja vazduha tokom hranjenja i smanjenju mogućnosti pojave gasova i grčeva kod beba.

Izaberite flašice koje se lako rastavljaju i čiste. Složen dizajn može biti težak za održavanje.

Praktičnost, prenosivost i kompatibilnost sa pumpom za dojenje

Razmislite o praktičnosti flašice prilikom putovanja. Neki modeli imaju posebne poklopce i dizajnirani su da budu lakši za nošenje.

Ako dojite i planirate da koristite pumpu za dojenje, proverite da li flašica može biti direktno priključena na pumpu kako biste izbegli prelivanje mleka iz jednog kontejnera u drugi.

A koje su preporuke pedijatra?

Slobodno se obratite vašem pedijatru i pitajte ga za njegove preporuke za flašicu za hranjenje. Oni mogu pružiti savete o vrsti flašice koja bi najbolje odgovarala potrebama vašeg deteta.

Uzmite u obzir ove faktore i eksperimentišite kako biste pronašli flašicu koja najbolje odgovara vašem detetu. Važno je napomenuti da svaka beba može imati svoje zahteve, pa je moguće da ćete morati isprobati nekoliko različitih modela pre nego što pronađete onaj koji najbolje odgovara vašem detetu.

Do kada treba koristiti flašicu?

Korišćenje flašica zavisi od različitih faktora, uključujući razvoj deteta i njegove individualne potrebe. Ako dojite, dojenje se preporučuje najmanje prvih šest meseci života bebe. U tom periodu, bebe obično ne koriste flašice za mleko, osim ako majka ne koristi pumpu za dojenje.

Kada počnete uvoditi čvrstu hranu (oko 6 meseci), možete početi i s unošenjem vode ili mlečnih formula iz flašice, ali i dalje se preporučuje dojenje ili hranjenje iz bočice. Većina stručnjaka preporučuje postepen prelazak s flašice na šolje ili čaše između 9. i 12. meseca. Ovaj proces treba biti postepen, kako bi se dete naviklo na novi način pijenja. Svako dete je jedinstveno, i neka deca mogu izražavati veću nezavisnost i želju za pijenjem iz šolje ranije, dok druga mogu pokazivati otpor ili imati jaču vezanost za flašicu.

Mnoga deca zadržavaju noćnu flašicu kao deo rutine spavanja. Pokušajte postepeno smanjivati noćno korišćenje flašice kako dete raste, kako biste ga pripremili za potpuno odvikavanje.

Važno je napomenuti da prelazak s flašice na šolju treba biti postepen i prilagođen individualnim potrebama deteta. Roditelji mogu pratiti signale deteta i prilagoditi pristup u skladu s njihovim potrebama i spremnošću. Takođe, važno je konsultovati se s pedijatrom kako biste dobili personalizovane savete u vezi s prelaskom na šolju i prestankom korišćenja flašice.

Saveti oko održavanje flašice

Održavanje flašica za bebu je ključno kako biste osigurali njihovu dugotrajnost i bezbednost za upotrebu. Evo nekoliko saveta o održavanju flašica:

  • Perite flašice odmah nakon svake upotrebe kako biste sprečili nakupljanje bakterija i mirisa. Koristite toplu sapunicu i čistu četkicu za flašice.
  • Rastavite flašice na sve delove pre pranja kako biste osigurali temeljno čišćenje svih komponenata, uključujući cuclu, prsten za cuclu i poklopac.
  • Kupite četkicu za flašice koja je dizajnirana za temeljno čišćenje svih delova flašice. Ove četkice često imaju produžetke kako bi se lako stizalo do svih uglova.
  • Izbegavajte korišćenje abrazivnih sredstava za čišćenje ili sunđera koji mogu oštetiti flašice. Ne koristite metalne predmete koji bi mogli ogrebati unutrašnjost flašice.
  • Koristite blage i sigurne deterdžente koji nisu štetni za bebu. Preporučljivo je koristiti deterdžente koji su posebno namenjeni za posude za bebe.
  • Redovno sterilizujte flašice, posebno cuclu i prsten za cuclu, kako biste eliminisali bakterije. Sterilizacija se može obavljati klasičnim metodama kao što su ključanje, sterilizacija u mikrotalasnoj pećnici ili korišćenjem električnog sterilizatora.
  • Redovno proveravajte flašice na oštećenja i trošenje. Ako primetite bilo kakve pukotine, oštećenja ili promene u materijalu, zamenite flašicu.
  • Nakon pranja i sušenja, čuvajte flašice na suvom mestu kako biste sprečili razvoj buđi ili neželjenih mirisa.
  • Ako primetite da su flašice oštećene ili ako dete pređe na šolju, prestanite ih koristiti kako biste izbegli rizik od povreda ili curenja.

Pravilno održavanje flašica ne samo da osigurava njihovu dugotrajnost već i pomaže u očuvanju higijene i bezbednosti bebe.