Roditeljstvo iziskuje velika materijalna sredstva, a naročito u prvih nekoliko godina života. Ipak, mnoge stvari se ne moraju kupiti u prvom periodu pa da se troškovi raspodele i sve finansira lakše onda kada se izdvaja najviše.

Dolazak bebe je radostan događaj i ni jedan roditelj ne štedi tada. Sve bi kupili novo, najskuplje, najbolje, da ništa ne fali, da svega bude i u većim količinama od potrebne… Na cenu se ne gleda sve dok se budžet ne isprazni, a vi ne ostanete sa brojnim stvarima koje se na kraju ni ne koriste.

Važno je napraviti spisak neophodnih stvari i tu kupiti najkvalitetnije modele, a ako ostane novca onda se kupuju druge sitnice koje ste želeli da pružite vašem detetu. Ovo su naši predlozi i preporuke sastavljeni na osnovu iskustva roditelja pa vas pozivamo da u daljem tekstu pronađete više odgovora na ovu temu.

Oprema za hranjenje: potrebne su vam flašice, odgovarajuće cucle, Aptamil mleko…

Prva stvar koju morate imati pre dolaska bebe iz porodilišta je oprema za hranjenje i užina kao što je Aptamil mleko.

Dovoljno je nabaviti 2 flašice za početak i to tako da je jedna plastična, a jedna staklena. Staklena odgovara za Aptmil mleko i druge dodatke ishrani koji moraju biti topli, a plastična je odlična za vodu, čaj i hladne napitke.

Važno je da se nabave odgovarajuće cucle koje su prilagođene uzrastu i potrebama deteta. Pored ovoga važno je kupiti lažu, lonče, kašićicu, šolju i to je sasvim dovoljno za sam početak i za najhitnije potrebe.

Sve drugo kao što su sterilizatori, grejači flašica, dodatne flašice i ostalo se može nabaviti i kasnije. Svu opremu treba dobro oprati pa da bude spremna za korišćenje, a Aptamil mleko i slične proizvode ne treba otvarati sve dok ne bude potrebno jer su tako dugotrajnije.

Koji je nameštaj neophodan u dečijoj sobi?

Za razliku od opreme za hranjenje, nameštaj za dečiju sobu je dosta skuplji pa treba dobro razmisliti šta je neophodno u prvom vremenu.

Krevetac za bebe je prvi i jako važan element u svakom domu i trebalo bi da bude mesto gde će svaka beba da spava od prvog dana izlaska iz porodilišta. Jako je važno da to bude kvalitetan komad nameštaja, sa korigovanjem visine dušeka, spuštanjem ogradice i krevecom koji je na točkićima.

Dobro je ako ima i fijoku, a sve ostale mogućnosti su dodatne pogodnosti koje olakšavaju brigu o detetu.

Pre kupovine dečijeg kreveca razmislite da li vam treba 2u1 model koji ima i deo za presvlačenje ili ćete tu komodu nabaviti posebno? Da li ćete da prostirku za presvlačenje nabavite posebno pa da stavite na ogradicu krevetića ili želite i prostor za odlaganje…

Od odabira zavisi i cena, ali vam svaki od ovih modela ima svoju dobru svrhu pa treba razmotriti nabavku jednog modela kojim će se zadovoljiti sve potrebe ili ćete u početku kupiti samo krevetac, a kasnije ostatak nameštaja.

Svakako vam je potreban pult za presvlačenje, sto za postavljanje svih sitnica koje moraju biti pri ruci pri povijanju i nezi deteta. To je osnovna oprema koju bi trebalo imati pa je najbolje uložiti u jedan ili dva komada koji će biti korisni tokom prvih nekoliko godina, a vama olakšati negu bebe.

Kasnije se mogu dekorisati zidovi, kupovati igračke, ukrasi, dekoracija…to su sve detalji koji ne moraju biti deo početnih troškova, već je najbolje kupiti ih kasnije i popuniti sobu za bebu.

Dečija kolica, autosedište i nosiljka – važna dečija oprema od prvog dana

Autosedište i nosiljka su obavezan deo opreme od kako se beba ponese iz porodilišta i zakonom su propisani za vožnju najmlađih. Kolica za bebe nisu neophodna, ali su korisna za prve šetnje i ljuljuškanje deteta u kući pa ih je odlično imati odmah po dolasku kući.

Mnogi odluče da kupe model kolica 3u1, tj. model koji se rasklapa i služi i kao nosiljka i kao autosedište i kao kolica pa se beba lako nosi iz kuće u auto ili u kolica, a da se beba ne pomera iz nosiljke.

Ušteda se radi ako se kupi model koji će odgovarati tokom dužeg perioda ili zasebni elementi koji ispunjavaju sve standarde i pružaju adekvatnu podršku, a da pri tome ne moraju biti najskuplje varijante

Dakle, gledajte da to bude funkcionalan model, a svi dodaci koji podižu cenu se mogu kupiti i dodati kasnije. Uvek je bolje kada se kupi jedan model koji služi duži period, nego kada se kupe povoljniji modeli koji su za kraći uzrasni period.

Uštedite kroz nabavku samo neophodne opreme za dete. Neka to bude kvalitetno i neka to donese multifunkcionalnost pa će i troškovi biti manji, ne samo u startu, nego i tokom dečijeg odrastanja.