Bliži nam se leto, a sa njim i više sunca, more, opuštanje i uživanje na plaži. Ipak, leto sa sobom nosi i brojne izazove za našu kožu. Sunčevi zraci, vrućina i suv vazduh mogu ostaviti posledice na koži, pa je zbog toga letnja nega kože ključna za održavanje zdravog i blistavog izgleda. 

U tekstu koji sledi možete pročitati nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da na najbolji način brinete o svojoj koži tokom leta.

Zaštita od sunca – proizvodi sa zaštitnim faktorom (SPF)

Jedan od najvažnijih koraka u letnjoj nezi kože jeste zaštita od sunca. Sunčevi zraci mogu izazvati opekotine, ali i prouzrokovati prerano starenje kože, pojavu bora, pegica i fleka, pa i povećati rizik od nastanka raka kože. Zbog toga je neizmerno važno da redovno koristite kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (SPF) kako biste svoju kožu zaštitili od štetnih UV zraka. 

Preporučuje se korišćenje preparata sa SPF 30 ili 50, koji pružaju dužu zaštitu od onih sa nižim faktorom, ali i redovno ponovno nanošenje, naročito nakon kupanja ili obilnijeg znojenja.

Redovna hidratacija

Velike vrućine i suv vazduh lako će dehidrirati vašu kožu, pa je zbog toga neophodna hidratacija kako spolja, tako i iznutra. Unosite dovoljne količine tečnosti u svoj organizam, ali ne zaboravite i na hidrataciju spolja. U tome će vam pomoći lagani, hidratantni losioni, kreme i gelovi koji će negovati i hidrirati kožu bez osećaja težine.

Anticelulit nega

Letnja sezona svakako predstavlja doba godine kada je izgled naše kože više u fokusu – nosimo laganiju, kraću, lepršaviju odeću, pa tako i svi eventualni nedostaci više dolaze do izražaja. Tada više brinemo o izgledu svoje kože, a celulit je večiti problem za većinu žena.

Ipak, i tome ima leka. Pored hidratacije, adekvatne ishrane, kao i anticelilit tretmana od velike pomoći mogu biti i kvalitetne anticelulit kreme.  Ovakvi proizvodi, ukoliko se redovno koriste, efikasno smanjuju celulit i poboljšavaju tonus kože. 

Ćišćenje kože i eksfolijacija

Čišćenje kože je ključno za uklanjanje nečistoća, znoja i ostataka krema za sunčanje. Koristite u ove svrhe blage, Ph neutralne proizvode koji neće isušivati kožu. Takođe, upotreba pilinga za telo jednom nedeljno  pomoći će kod efikasnog uklanjanja mrtvih ćelija kože, kao i njenog zdravog i sjajnog izgleda.

Pravilna ishrana i fizička aktivnost

Ne zaboravite da pravilna ishrana takođe igra značajnu ulogu u zdravlju i nezi  vaše kože. Ni najkvalitetniji proizvodi i preparati neće eliminisati posledice neadekvatne ishrane i nezdravog načina života. Uvrstite u svoju ishranu što više voća, povrća, integralnih žitarica i zdravih masti kako biste koži, ali i čitavom organizmu, obezbedili sve neophodne hranljive sastojke. Hrana bogata antioksidansima efikasno pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i očuvanju zdravlja kože, kao i njenog mladolikog izgleda.

Naravno, ne zaboravite i na značaj fizičke aktivnosti. Redovna fizička aktivnost – vežbanje, trčanje, ili samo redovno šetanje daju nemerljivi doprinos za celokupno zdravlje, pa tako i za izgled kože. Uz redovnu fizičku aktivnost lakše ćete se osloboditi masnih naslaga i celulita, ali i poboljšati tonus kože.

Leto je svakako divan period za uživanje na otvorenom, ali ne zaboravite i na brigu o svojoj koži. Zaštitite se od sunca, redovno hidrirajte i uživajte u predstojećem periodu na najbolji i najzdraviji način.