Folna kiselina spada u jedne od najvažnijih vitamina koji treba da se unosi tokom trudnoće, ali i u periodu pre začeća. Važna je za pravilno razvijanje ploda, i presudna u spečavanju određenih bolesti. Evo šta o folnoj kiselini treba da znaju trudnice.

Sprečava spina bifidu

Ukoliko se ne unosi dovoljna količina folne kiseline, koja ima veliki uticaj na neurološki sistem, može doći do poremećaja otvorene kičme, odnosno spina bifida. Dolazi do poremećaja neuralne cevi usled nedostatka ovog vitamina, koji je najpotrebnije uzimati u prva tri meseca trudnoće, ali i pre same trudnoće. Kičmeni stub se ne razvija pravilno, i dolazi do trajnog oštećenja kičmene moždine, taj otvor se uglavnom zatvori. Postoje dva slučaja – spina bifida oculta i spina bifida aperta. Prva se ogleda u tome što je na mestu na kičmi obično povećana maljavost, i blago udubljenje na kičmi, a u drugom slučaju to je otvorena cista.

Spečava komplikacije u trudnoći

Pored folne kiseline, koja spada u red vitamina B, i vitamini B12 i B6 su važni da ne dođe do pobačaja, prevremenog pobačaja i oštećenja posteljice. Zato je, u prvom trimestru koji je najrizičniji, važno uzimati folnu kiselinu. Tada lekari pre svega insistiranju na ovom vitaminu, koji se i može i izmeriti, i ustanoviti njen deficit i prilagoditi dozu. Naročito se prepisuje onda kada je začeću prethodila kontraceptivna terapija.

Sprečava depresivna stanja

Folna kiselina se preporučuje kada je zbog depresije smanjena, ili kada se koriste antidepresivi. Kako je i u trudnoći poznato da se javlja depresija, naročito postporođajna depresija, važno je uzimati određene doze i nakon porođaja, odnosno tokom dojenja. 

Neželjena dejstva – mučnina od folne kiseline

Kao i kod svakog suplementa, i kod folne kiseline se mogu javiti neželjena dejstva, koja nisu opasna ali nisu baš ni prijatna. Pored obične mučnine koja prati trudnoću, javlja se i mučnina od folne kiseline, naročito kada se uzimaju povećane količine. Da bi se neželjeni efekti sprečili, preporučuje se da se uz nju uzima i vitamin B. Od neželjenih reakcija, javlja se alergija na koži, problemi sa radom stomaka, nesanica i uznemirenost.

Kod dece se takođe prepisuju određene doze folne kiselina

Isključivo kada to doktor prepiše, i deca i trudnice uzimaju određenu folnu kiselinu u vidu multivitamina. Neretko je kod trudnica čitav kompleks koji im je u trudnoći potreban pa sve to uzimaju u jednoj tableti. U trudnoći je preporučeno od 200 do 300mcg folne kiseline (ako je blizanačka trudnoća, onda i dupla doza. Prilikom dojenja takođe se preporučuje dupla doza.

Bez obzira na unos suplemenata, i ishrana treba biti bogata folnom kiselinom

Ishrana je u trudnoći izuzetno važna – naročito bogata vitaminima koji su neophodni i koji nedostaju trudnicama. Jer ono što trudnica jede, “jede” i beba u stomaku pa se treba obratiti pažnja na to da su zastupljene zelene namirnica: spanać, zelena salata, paprika, avokado, kupus, grašak, brokoli. Od žitarica je važna pšenica, dok od voća treba uzimati bananu i kivi. Samo treba biti pažljiv sa tim kako čuvamo te namirnice, kako ih termički obrađujemo i gde ih čuvamo – jer je folna kiselina takozvani nestabilan vitamin, koji je jako osetljiv na spoljne uticaje. Povrće je zato najbolje pripremati na pari. I preveliko izlaganje suncu utiče na smanjenje folne kiseline – naročito kod trudnica svetlije puti.

Kako se prepoznaju simptomi manjka folne kiseline

Iako se najčešće ne može primetiti da nedostaje folna kiselina ako se ne izmeri njen deficit, ponekad se javljaju neki simptomi koji mogu uticati na njen nedostatak. To se ogleda u pojavi anemije, dijareje, gubljenje apetita takođe, kao i opšte slabosti i glavobolje.

Kako folna kiselina utiče na zdravlje buduće mame 

Jedna od komplikacija koja se može javiti u trudnoći i tokom porođaja jeste preeklampsija – veoma rizičan poremećaj krvnog pritiska. Zato je takođe važna folna kiselina – štiti srčani rad i majke i bebe, pored toga što je važan za nervni sistem bebe.

Nekada je važilo da se folna kiselina uzima samo u početku trudnoće, danas nije tako

Evropska istraživanja su dokazala da je izuzetno važno uzimati folnu kiselinu pre, za vreme i posle trudnoće – naročito kod majki koje spadaju u visokorizičnu grupu – koja imaju genetsku predispoziciju za spina bifidu, zatim majke koje imaju neku bolest kao što je dijabetes ili majke koje su gojazne. Nekada su lekari insistirali samo da se uzima u prvom trimestru. Dokazano je da se prevremeni pobačaji dešavaju i ako ima nedostatka folne kiseline kod trudnice. Kako je u poslednje vreme sve više prevremenih porođaja, ili spontanih pobačaja, ovo je i više nego važan vitamin.